BEMER – Mirakelmadrass som botar (allt?)

Frågorna som behöver ett svar är:

 1. Fungerar BEMER så som återförsäljarna och huvudkontoret proklamerar att den gör?

  Svar: Nja, jag har egentligen inte fått något klart grepp om hur det officiella Bemer Group marknadsför sin produkt.

  Den information som jag fått från Bemers återförsäljare och supportgrupper på nätet hävdar bestämt att Bemer "botar" alla möjliga sjukdomstillstånd, från öroninfektioner till förlamning till cancer.

  Medan direktkontakt med Bemer Group ger en mer ödmjuk framtställning som säger att den bara ska användas som ett komplement vid andra behandling och gör patienten piggare och mindre utmattad. Den "behandlar" sjukdomar – Inte botar (som återförsäljarna säger). "Behandla" sjukdomar kan man dock göra med allting, det betyder inte att det fungerar.

 2. Finns det stöd för att magnetfältsterapi fungerar vid sjukdomar över huvudtaget?

  Läs en intressant artikel >>

  Ja, det finns vissa indikationer som visar att viss magnetfältsterapi fungerar vid olika läkeprocesser, inom till exempel ortopedin, men att överföra dessa resultat till en konsumentprodukt som Bemer är fel på så många plan.

 3. Finns det stöd för att BEMER hjälper vid de sjukdomstillstånd som listades på deras hemsida?

  Vad jag kan hitta? Nej. Inte mer än att det kan hjälpa till som en placeboeffekt för att få patienten piggare i sitt vardagsliv.

 4. Idkar BEMER falsk marknadsföring?

  Det är också en svår fråga att besvara eftersom jag inte riktigt vet Bemer Groups officiella hållning. Ska man lita på återförsäljaren som verkar ha rätt fria händer med sina påståenden eller Bemer Group som i sin tur inte säger så mycket om vad det är deras produkt egentligen gör.

  Vad jag kan säga är att återförsäljarna är riktigt oärliga i sin framhållning av produkten. De som jag mött är riktiga kvacksalvare, utan medicinsk utbildning, vars påståenden kan liknas vid mirakel. Flera gånger har jag bett att få studier som stödjer deras påståenden att Bemer får blinda att se och kossor att producera mjölk. Utan någon återkoppling. (Till exempel här >>)

Slutsats: Bemer kanske fungerar, men jag har inte hittat några som helst indikationer på att det faktiskt gör det. Dock är jag skeptiskt till att BEMER verkligen levererar vad den påstår och ska jag vara riktigt ärlig är jag också högst förvirrad till vad BEMER Group påstår att deras madrass gör. Jag har hittat visst stöd för att koncentrerad magnetfältsterapi fungerar vid vissa sjukdomstillstånd. Främst hjärt och kärlsjukdomar. Men det jag funnit har varit så specifika punktbehandlingar att en universalbehandling (som Bemer är) verkar högst osannolik.

Fram till Bemer Group producerar bra belägg för att deras produkt verkligen fungerar (inte som placebo) kommer min officiella hållning vara:

Bemer fungerar inte!
– Principen det som påstås utan bevis kan avfärdas utan bevis, gäller.

Uppdaterad 26 september 2013:
Till dess jag får ny information anser jag att den här sidan och undersökningen är färdig. Vill ni läsa mer om just Bemer kan ni besöka The Skeptic Detective. Den sidan får in löpande information från förespråkare och kritiker. Även jag brukar lufta mina kommentarer där emellanåt. Jag såg också att Bemer tydligen har lagt upp en sida som ska bemöta kritiska röster, men såvitt jag kan se så bemöter de endast de mest triviala motargumenten för deras produkt. Läs Bemer Groups svar.

Fortsätt läsningen: